זיהום הים מכלובי הסלמון

כלובי הסלמון המסחריים פולטים בקביעות שלל מרכיבים ביולוגיים וכימיים שפוגעים קשות בסביבה הימית הטבעית ובמגוון הביולוגי. חוות כלובי סלמון מייצרת הפרשות כמו עיר בינונית ופולטת גם חומרי הדברה, תרופות וחומרי ניקוי אל הים. תיעודי צוללנים מהנעשה בקרקעית הים תחת הכלובים חושפים מוות המוני - והפקרות מחרידה של הרשויות להגנת הסביבה

כלובי סלמון מזהמים את הים בחומרי הדברה והפרשות בכמויות שהסביבה הטבעית מתקשה להתמודד איתן. איור: https://www.essereanimali.org/en/fishtoo/
כלובי סלמון מזהמים את הים בחומרי הדברה והפרשות בכמויות שהסביבה הטבעית מתקשה להתמודד איתן. איור: https://www.essereanimali.org/en/fishtoo/

תעשיית כלובי הסלמון מבוססת ברובה על הזרמת שפכיה לסביבה הימית הטבעית: הכלובים שקועים במים, שנכנסים ויוצאים מהם תמידית, ושוטפים מהם שלל מרכיבים ביולוגיים וכימיים. תחלופת המים גורמת לשימוש גבוה במיוחד בחומרי הדברה ותרופות, שמצטברים כרעלים מסרטנים בגופם של דגי הסלמון.

פסולת ביולוגית

חווה קטנה, עם 200 אלף דגי סלמון, מייצרת הפרשות כמו עיר של 65 אלף איש. ב-2018 דווח כי חוות סלמון אחת מייצרת הפרשות כמו כל ערי החוף המערבי של סקוטלנד. הפרשות הדגים (ושאריות מזון שלא נאכל ונופל מבעד לרשת) מעלים את כמות החנקות ומורידים את רמות החמצן במים ובכך מאיימים על חיי הבר באזורי הכלובים.

תמותות המוניות גורמות גם הן למפגעים קשים הנצפים גם בעין בלתי מזוינת, כמו דליפת הבשר הנרקב של 200,000 דגי סלמון בכלובים ימיים בקנדה בנובמבר 2019. בדיקות מעבדה גילו כי הזיהום כולל גם נגיפים מדבקים קטלניים לדגי בר
תמותות המוניות גורמות גם הן למפגעים קשים הנצפים גם בעין בלתי מזוינת, כמו דליפת הבשר הנרקב של 200,000 דגי סלמון בכלובים ימיים בקנדה בנובמבר 2019. בדיקות מעבדה גילו כי הזיהום כולל גם נגיפים מדבקים קטלניים לדגי בר

אל הים מושלכות לעתים גם כמויות עצומות של "עיסת דגים", שמתים בכלובים בהמוניהם מכל שינוי או תקלה בשל תנאי הקיצון בהם הם כלואים. העיסה עלולה להכיל מחוללי מחלות רבים הנפוצים בכלובי התעשייה - וקטלניים לדגי בר. כך למשל תועדה ספינה משליכה עיסה מכמעט 2 מיליון דגי סלמון שנחנקו באירוע אחד בכלובים באוקטובר 2019:

ספינה מרוקנת לים עיסת דגים רקובים מכמעט 2 מיליון דגי סלמון שנחנקו למוות בכלובי התעשייה

כמויות אדירות של דם - אף הוא נגוע במחוללי מחלות מסוכנים - מוזרמות אל קרקעית הים הרחק מעין הציבור. הדבר מוכחש נמרצות על ידי תעשיית הסלמון ונחשף רק לעתים נדירות בתיעודים ובדיקות כאלה:

וכתבת טלוויזיה שחושפת כי כעבור שנתיים, ב-2019, דבר לא השתנה - ואלפי גלונים של דם וחלקי דגים נגועים במחלות קטלניות לדגי בר ממשיכים לזרום בחופשיות אל המים בהם נודד דג הסלמון בקנדה.

פסולת כימית

לצד הפסולת הביולוגית, הכלובים מזרימים למים גם כמויות גדולות של פסולת כימית: בעיקר חומרי הדברה, חומרי ניקוי ותרופות. מנתונים שפורסמו בינואר 2017 על כלובי הדגים שבאגמי ה'לוך' של סקוטלנד, עולה שבתוך עשור עלתה הכמות השנתית של הכימיקלים שנשפכים אליהם פי עשרה בערך; בעוד שמספר דגי הסלמון המפוטמים בכלובים גדל ב-35%, כמות הכימיקלים נגד טפילים בהם נעשה שימוש התרחבה ב-932%. השימוש הנרחב באנטיביוטיקה ותרופות אחרות (למחלות הרבות המתפשטות בכלובי התעשייה) עלול גם הוא לגרום נזקים קשים לסביבה הימית.

מגמה דומה ניתן לראות גם במדינות נוספות, כגון צ'ילה, ממנה מיובאים דגי סלמון רבים לישראל:

גרף הזינוק בשימוש בחומרי הדברה בתעשיית כלובי הסלמון בצילה

חומרי הניקוי המשמשים ל"ניקוי" אצות ושאר אורגניזמים התפתחים על הרשתות והכלובים הם חומרים כימיים חזקים ביותר, שפוגעים בדגים שבכלובים ומחוצה להם. במחקר מאוגוסט 2018 נמצא למשל שניקוי הרשתות בעזרת חומרים כימיים, מפרק בעלי חיים ימיים כגון מדוזות וסרטנים באזור הכלובים, שחלקים מגופם מוצאים את דרכם לזימי הסלמון, וגורמים להם למחלות.

ההשלכות

תחקיר BBC ששודר במאי 2019 חשף את היעלמות החיים על קרקעית הים באזור הכלובים. דייויד איינסלי, צוללן ומדריך טבע באגמי ה'לוך', הסביר: "מצאנו אזורים גדולים של מרבד בקטריאלי על הקרקע, מצאנו הרבה דברים מתים… למעשה, מעט מאוד נשאר חי שם". 

מחקר שבדק אוכלוסיות של 5 מיני דג סלמון בסקוטלנד, באירלנד, בקנדה האטלנטית ובקנדה הפסיפית, על רקע הירידה התלולה במספריהם מסוף שנות ה-80, השווה בין אוכלוסיות הסלמון שעוברות בנדידתן ליד חוות כלובים לאוכלוסיות שנמצאות הרחק מחוות כאלה. התוצאות הן חד-משמעיות: רמת ההישרדות של האוכלוסיות שבאזור הכלובים נמוכה יותר, ובמקרים רבים נופלת מ-50%. בסביבת חוות גדולות, צמצום האוכלוסייה גדול יותר.

בנוסף להשלכות הסביבתיות ולסבל שנגרם לדגי הסלמון מזיהום הים - לכימיקלים הרבים המשמשים בתעשייה ומצטברים בגוף הדגים יש גם השלכות בריאותיות מדאיגות על צרכני הסלמון.

מקורות להרחבה