כלובי הסלמון הורגים את החיים בים
הביקוש הגובר בעולם לדגי סלמון במהלך המאה ה-20 הביא את אוכלוסיותיהם בטבע לסף הכחדה, וכיום מספרם בטבע הוא כאחוז בודד ממספרם לפני כמאה שנים. גידול דגי סלמון בכלובים החל את דרכו כפיתרון מבטיח מבחינה סביבתית לבעיית דיג-היתר של הסלמון, והתעשייה הצעירה הבטיחה לספק דגי סלמון בלי לדלדל את אוכלוסיות הסלמון בטבע. כיום, באופן אירוני, הפכה תעשיית כלובי הסלמון לאחד האיומים העיקריים על דגי סלמון בטבע - ועל מינים נוספים. והנה הסיבות לכך.
סלמון הוא אחד משני מיני הדגים הנמכרים בישראל (אחרי האמנון) וצריכתו מהווה 21% מצריכת הדגים בארץ. 98% מדגי הסלמון שמיובאים לישראל כיום מקורם בתעשיית כלובי הסלמון.
ואלה 6 הגורמים העיקריים שהופכים את כלובי הסלמון להרסניים לסביבה הימית - ולדגי הסלמון בטבע בפרט:
(לחצו לפרטים)
- הפצת מחלות - הכלובים מפיצים חיידקים ונגיפים שמשמידים את דגי הבר
- הפצת טפילים - הכלובים מפיצים "כיני-ים" שאוכלות את דגיגי הסלמון בנהרות חיים
- זיהום הים - הכלובים מפיצים חומרי ההדברה, חומרי ניקוי ותרופות שנשפכים לכלובים
- פיטום הסלמונים בדגי בר - לפיטום סלמון אחד בכלובים דרושים עד 350 דגי בר
- בריחות המוניות - מיליוני דגים נמלטים מהכלובים ו"מטביעים" את סלמוני הבר
- הרג טורפים - אלפי כלבי ים (ויצורים אחרים) נמשכים לכלובי הסלמון - ונהרגים
מסיבות היסטוריות, הוקמה תעשיית כלובי הסלמון באזורי מחייתו הטבעיים של דג הסלמון (מלבד בצ'ילה, ראו מפה למטה). כלובי הסלמון הוקמו, הן בנורבגיה, הן בסקוטלנד והן בצפון אמריקה, במסלולי הנדידה הטבעיים של הסלמונים. הקרבה הפיזית, בצירוף הדמיון הרב בין סלמוני הבר לסלמונים שבכלובים, הופכים אותם לאחד הקורבנות המיידיים ביותר של תעשיית הסלמון בכלובים, בעיקר משלוש הסיבות הראשונות שצוינו לעיל (מחלות, טפילים וזיהום שמקורם בכלובים).
זוהי תוצאה מנוגדת ליומרתה המקורית של חקלאות הסלמון להקל את הלחץ על אוכלוסיות הבר של הדגים ולאפשר את התאוששותן. חלק מהתעשייה עדיין ממשיך לפרסם את עצמו כ"בר קיימא" ו"ידידותי לסביבה", ללא תלות בעובדות. קרבנות התעשייה כוללים יצורים ימיים רבים נוספים בסביבת הכלובים ואף בכל רחבי כדור הארץ.
בכתב-העת המדעי PLoS Biology פורסמה סקירת אוכלוסיות של חמישה מיני סלמון בשני האוקיינוסים, על רקע הירידה הדרמטית בגודלן משנות ה-80. החוקרים השוו בין אוכלוסיות דגי סלמון שעוברות בנדידתן ליד חוות כלובים לאוכלוסיות שנמצאות הרחק מחוות כאלה, והתוצאות הן חד-משמעיות: רמת ההישרדות של האוכלוסיות שבאזור הכלובים נמוכה יותר, ובמקרים רבים היא נופלת מ-50%! בסביבת חוות גדולות, צמצום האוכלוסייה אפילו גדול יותר.
דג סלמון מהווה "מין מפתח", כלומר מין שמינים רבים תלויים בו לקיומם. במקרה של הסלמון רשימת המינים התלויים בהם ארוכה במיוחד וכוללת צמחים ועצים רבים לצד בעלי חיים כמו עיטים, זאבים ודובים וכן יונקים ימיים - במספר יבשות, אוקיינוסים ואיי ענק (אמריקה הצפונית, אירופה, גרינלנד, איסלנד, בריטניה, איי פארו, יפן ורוסיה). דלדול אוכלוסיית דגי הסלמון לאורך המאה ה-20 דלדל גם אוכלוסיות של מיני בר רבים אלה - והירידה הדרמטית במספרם בשנים האחרונות מובילה שוב לרעב המוני ומוות של בעלי חיים רבים, בהם דובים ולווייתני אורקה.
לפי המרכז לחקר לווייתנים בארה"ב, לוווייתני האורקה חיים על סף רעב, ונמצאים בסכנת הכחדה. רק כשליש מגורי הלווייתן שנולדו ב-20 השנה האחרונות הצליחו לשרוד את שלב הינקות. ב-3 השנים האחרונות לא נצפה, לפי תצפיות המרכז, שום היריון שהסתיים בהצלחה (עדות למצבן הגופני המידרדר של האימהות). תזונת הלווייתנים מתבססת בעיקר על דגי סלמון - אבל אוכלוסיית הסלמון נמצאת בירידה תלולה בשנים האחרונות בשל המחלות והטפילים שמפיצים כלובי הסלמון.
לווייתניות אורקה נוטות להתאבל ממושכות על מות גוריהן, ולעתים הן ממשיכות לשאת את גופם מעל פני המים במשך כשבוע לאחר מותם. ביולי-אוגוסט 2018 ריתקה את העולם לווייתנית אורקה שנשאה את הגור המת שלה במשך 17 ימים רצופים. 5 או 6 נקבות לווייתן השתתפו במעין טקס הלוויה/ניחומים יחד עם האם האבלה.
מקורות להרחבה
- שני אשכנזי, "נזקי תעשיית הסלמון לסביבה נאמדים ב-50 מיליארד דולר", גלובס, 25.3.2021
- חגי כהן, "כל מה שרע בעולם - בצלחת של ערב שבת", הארץ, 21.5.2020
- סרט תיעודי (44 דקות, זמין לצפייה במלואו ביוטיוב, אנגלית ללא תרגום): Best Wild Life Documentary: Salmon של WildLife Channel בוחן את הצניחה באוכלוסיות סלמון הבר באוקיינוס השקט ואת הקשר בינה ובין הקמת כלובי פיטום סלמון בנתיבי הנדידה של סלמון הבר.
- למה דגים שחיים בכלובים נאכלים חיים על ידי טפילים?
- דו"ח גלובלי חדש והמקיף מסוגו שנעשה אי פעם (סקירה שלו ב"גארדיאן") מצא שב-50 השנים האחרונות (מאז 1970) צנחו אוכלוסיות הדגים הנודדים בעולם ב-76%! באירופה נותרו מאוכלוסיות המינים האלה רק 7% (באמריקה הלטינית - 16%). ממינים גדולי-גוף (בעולם כולו) נותרו מאז רק 3%. וכמובן, הצניחה בגודל אוכלוסיות הדגים האלה התחילה לרוב לפני 1970.
- על הצניחה הדרמטית באוכלוסיית דגי סלמון הבר בבריטניה בעשורים האחרונים (למשל, מתוך 100 דגי סלמון שעוזבים את חופי הממלכה, רק 5 חוזרים - ירידה של 70% ב-25 שנים)
- על הצניחה העקבית באוכלוסיית דגי סלמון הבר בקנדה בעשורים האחרונים ומחדלי הממשלה בפיקוח על כלובי הסלמון
- על הדרך שבה דגי סלמון הנעלמים "מעצבים את הנוף" וחיוניים לקיומם של מינים רבים של צמחים
- מאמר מדעי על חשיבות דגי סלמון בטבע לצמחייה ולעצים
- על הצניחה התלולה במספר דגי הסלמון בטבע - אל מתחת לרמות בנות-קיימא
- על הדרך בה כלובי סלמון מחסלים דובים באמצעות חיסול דגי הסלמון בטבע
- כיצד היעלמות דגי הסלמון מרעיבה לווייתני אורקה